Groot gebrek aan openbaar toegankelijke toiletten in Nederland

19/11/2020
 
In het kader van Wereld Toilet Dag komt de MaagLeverDarmStichting (MLDS) met de jaarlijkse lijst van meest toiletvriendelijke gemeenten in Nederland. In deze lijst is een onderscheid gemaakt tussen gemeenten met en zonder horeca die toiletbezoek toestaat.
 
De MLDS werkt bij het opstellen van de lijst samen met de HogeNood-app, de grootste database van toiletten in Nederland. De MLDS constateert dat er in totaal zo'n 600 toiletten beschikbaar zijn in de openbare ruimte in heel Nederland. Daarvan zijn er ongeveer 430 altijd open. Ter vergelijking: alleen al in Parijs staan 750 openbare toiletten voor 2 miljoen inwoners. De MLDS pleit dan ook voor meer investeringen in openbare toiletten. De noodzaak daartoe is juist dit jaar gebleken nu door de coronacrisis de horeca gesloten is en mensen hun behoefte buiten de deur in een openbare toiletruimte moeten doen. Zelfreinigende toiletten hebben daarbij de voorkeur vanwege de hygiƫne en het feit dat ze ook toegankelijk zijn voor mensen met een beperking.
 
Op de site van de MLDS vind je een ranking van de meest en minst toiletvriendelijke gemeenten in Nederland, opgesplitst in grootte van de gemeente en of er wel of niet horeca aanwezig is die toiletbezoek toestaat. Toeristische gemeenten blijken het best te scoren met openbare toiletunits en dan vooral de kleinere gemeenten. Bij de grote gemeenten waar ook horeca beschikbaar is voor toiletbezoek, bij opening, scoort Rotterdam het best. Oss is de minst toiletvriendelijke grote gemeente met horeca meegerekend en Druten de overall meest toiletvriendelijke gemeente van Nederland
 
Copyright tekst: Johan Peters, 19/11/2020 - ...