Overheidswebsites nauwelijks toegankelijk voor mensen met beperking

23/09/2020
 
Nederlandse overheidswebsites zijn nauwelijks toegankelijk voor mensen met beperking. Toegankelijkheidsdeskundigen Ron Beenen en Jules Ernst hebben 7.000 overheidswebsites onderzocht. Slechts 70 websites voldoen volledig aan de toegankelijkheidsrichtlijnen meldt Ieder(in).
 
Vandaag is de deadline voor gemeenten en overheidsinstellingen om een verklaring te kunnen voorleggen dat hun website toegankelijk is voor mensen met een beperking. Van de onderzochte 7.000 sites hebben slechts 2.000 zo'n verklaring. Wanneer een website onvoldoende of niet toegankelijk is, kan bijvoorbeeld  een blinde of iemand met een beperkte handfunctie geen gebruikmaken van die site en dus geen diensten afnemen. Digitale toegankelijkheid is een mensenrecht volgens het VN-verdrag inzake Rechten van Personen met een Beperking.
 
Toegankelijkheid is niet alleen een zaak van de webdesigner stelt Ieder(in). Iedereen die een website wil (laten) ontwikkelen moet al vanaf het begin bedenken hoe deze zo toegankelijk voor mensen met een beperking kan zijn.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 23/09/2020 - ...