Breinstimulatie met geluidsgolven vermindert gevolgen dyslexie

09/09/2020
 
Er zijn meerdere verklaringen waarom iemand dyslectisch is. Een van de bepalende is een fonologisch (de gesproken taal betreffende) defect dat het verstaan van taal bemoeilijkt. Breinstimulatie met geluidsgolven kan helpen dit defect gedeeltelijk te herstellen.
 
Het fonologisch defect wordt geassocieerd met veranderingen in ritmische neurale patronen en dan vooral inzake de lage gamma trillingen (30 Hz) in het linkergedeelte van de hersenen, de auditieve cortex. Onderzoekers van de Universiteit van Genève hebben op een groep van 30 proefpersonen, 15 met dyslexie en 15 personen die zonder problemen lezen, transcraniële wisselstroomstimulatie toegepast op de auditieve cortex gedurende 20 minuten. Er viel gelijk een duidelijke verbetering waar te nemen bij de dyslexiegroep, vooral wanneer stimulatie van 30Hz werd toegepast.
 
De resultaten effenen mogelijk de weg voor verdere stimuleringsmethoden om de auditieve cortex bij personen met dyslexie beter te laten functioneren, bijvoorbeeld bij jonge kinderen. 
 
Copyright tekst: Johan Peters, 09/09/2020 - ...