Brits Hof van Beroep doet uitspraak over lot Archie Battersbee

01/08/2022
 
Mag het leven van de 12-jarige Archie Battersbee worden beĆ«indigd? Daarover buigt het Britse Hof van Beroep zich vanochtend in een spoedprocedure die is aangevraagd door het VN Comité voor de Rechten van Personen met Beperking dat zich met de zaak is gaan bezighouden. 
 
De 12-jarige Archie Battersbee verkeert sinds april dit jaar in een kunstmatige coma na een fataal afgelopen TikTok challenge waarbij het de bedoeling was even bewusteloos te raken. Hij is sindsdien niet meer bij bewustzijn geweest. Het ziekenhuis wil vandaag om 14:00 uur plaatselijke tijd de behandeling definitief stoppen, omdat het geen heil meer ziet in verder medisch handelen. De dokters in het Royal Hospital in Londen beschouwen Archie als hersendood. Zijn ouders zijn fel tegen het stopzetten van de behandeling.
 
Het ziekenhuis heeft in eerdere rechtszaken al toestemming gekregen om de behandeling stop te zetten, maar nu is er dus de tussenkomst van het VN Comité. Dat heeft de Britse regering aangeschreven met het verzoek de behandeling nog niet te laten stopzetten zolang zij de case onderzoeken. Het is nu aan het Hof van Beroep om te beslissen of dat verzoek wordt ingewilligd.
 
Dat het VN Comité zich actief met deze zaak inlaat, is een opmerkelijke wending. De vraag blijft of het in het belang van de jongen zelf is dat de zaak wordt gerekt. Zelfs als hij ooit weer bij kennis komt, zal de neurologische schade enorm zijn en zal hij dus met een serieuze beperking door het leven moeten gaan. Hoe ernstig die beperking gaat zijn, weet niemand vooraf. De ethische vraag luidt in hoeverre je dat wilt laten gebeuren.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 01/08/2022 - ...