Alle nieuwsberichten van 2023

Nieuwsbericht gemist in een bepaalde maand? Geen paniek! In dit nieuwsarchief vind je alle gepubliceerde nieuwsberichten in 2023 per maand terug.
 
December 2023
 
05/12/2023
 
 
In heel Europa heeft ongeveer 15% van de bevolking een beperking. Dat valt niet terug te zien in het Europees Parlement waar minder dan 5% van de huidige leden zich identificeren als persoon met een beperking. Tijd voor actie om die scheve representatie meer in balans te krijgen, zegt European Disability Forum (EDF).
 
November 2023
 
27/11/2023
 
Wie een beperking heeft, kan niet uit de voeten op Nederlandse ziekenhuiswebsites. Gehandicaptennieuws haalt vandaag een onderzoek hierover aan uitgevoerd door Cardan Technology.
 
02/11/2023
 
Vijf Chinese kinderen die doof zijn geboren, horen weer dankzij een nieuwe gentherapie. De kinderen horen nu alle geluiden zonder hulpmiddelen. Bij één kind werkte de gentherapie echter niet.
 
 
Oktober 2023
 
13/10/2023
 
Down Bururesti, een Roemeense NGO, heeft in de hoofdstad Boekarest een bioscoop geopend speciaal voor kinderen en jongeren met het syndroom van Down. De bioscoop biedt plaats aan 75 bezoekers en is gevestigd in het hoofdkantoor van de NGO.
 
02/10/2023
 
 
Van 2 t/m 6 oktober is het weer de Week van de toegankelijkheid. In vele Nederlandse gemeenten vragen gehandicaptenorganisaties en patiëntenplatforms aandacht voor een toegankelijke samenleving. Dit doen zij in de vorm van allerlei activiteiten: rondleidingen, webinars, workshops, voorstellingen, etc.
 
September 2023
 
15/09/2023
 
 
De reis naar Bratislava zit erop. Zoals in zoveel Europese steden bleek ook in Bratislava nog veel werk aan de winkel wat de toegankelijkheid voor mensen met beperking betreft. Toch is het algemene beeld zeker niet negatief. Met een beetje zelfredzaamheid kom je er een heel eind.
 
04/09/2023
 
 
Nog een kleine week en ik zit voor een paar dagen in Bratislava. Het is het sluitstuk van een reis langs de EU-lidstaten die ik in 2013 begon. Ik heb ze na Slowakije allemaal gehad, op Cyprus na. Tijd om nog eens herinneringen op te halen aan een bijzonder project.
 
Augustus 2023
 
17/08/2023
 
 
In Nederland leven zo’n twee miljoen mensen met een beperking en/of chronische ziekte. Dat is een grote groep kiezers. Toch toont de politiek tijdens zich verkiezingscampagnes niet echt bovenmatig geïnteresseerd in deze kiezersgroep. Dat maakt het voor hen extra ingewikkeld om straks op 22 november vol overtuiging op een partij te stemmen.
 
02/08/2023
 
Van de 7.112 in 2022 in Vlaanderen georganiseerde evenementen en indoorconcerten voldeden slechts  65 zodanig dat ze het label toegankelijk kregen. Dat meldt Het Nieuwsblad. Het refereert daarbij aan cijfers die Vlaams parlementslid voor Groen Ann De Martelaer opvroeg bij bevoegd minister Bart Somers.  
 
Juli 2023
 
25/07/2023
 
De 14-jarige Cubaanse tiener Antonio Vento Carvajal woont met zijn familie in de VS en heeft de zeldzame genetische ziekte dystrofische epidermolysis bullosa. Hierdoor ontstaan er heel snel blaasjes en littekens op zijn huid. Ook op zijn oogbollen hadden zich blaasjes gevormd waardoor hij praktisch blind door het leven ging. Maar dankzij een klinische proef met een uitwendige gentherapie is hij nu weer in staat te zien. 
 
17/07/2023
 
 
Na lang wikken en wegen neem ik toch de gok. Ondanks de voortdurende oorlog in Oekraïne eindig ik in september mijn in 2013 gestarte reis langs de EU-lidstaten. Bratislava is de laatste stop. Zondag 10 september begint het korte avontuur. 
 
06/07/2023
 

Geen Bratislava. Wel Bratislava. Geen Bratislava. De oorlog in Oekraïne duurt voort en er valt geen touw aan vast te knopen over het verdere verloop. Ik waag de gok en begin met voorbereidingen voor de trip naar Bratislava.
 
Juni 2023
 
27/06/2023

Op 1 juli gaat individueel maatwerk van start, een maatregel die mensen met een arbeidshandicap vlotter aan de slag moet helpen in gewone bedrijven. Aanvragen kunnen vanaf maandag 3 juli ingediend worden via het WSE-loket, het e-loket van het departement Werk en Sociale Economie.
2

1/06/2023

Acteurs met een verstandelijke beperking zien we de laatste jaren mondjesmaat verschijnen op tv en in het theater. Muzikanten met een verstandelijke handicap zijn echter nergens te bekennen. Daar wil Rock 'N Broll Orchestra verandering in brengen.

13/06/2023

Cognitieve achteruitgang of zelfs dementie komt vaak voor bij mensen die de ziekte van Parkinson hebben. Amerikaanse onderzoekers hebben ontdekt dat een simpele eeg-scan die achteruitgang al kan vaststellen.

05/06/2023
 
 
Sara Gibbs is een Britse auteur die scripts schrijft voor komedies. Gedurende haar eerste dertig levensjaren hadden zij en haar omgeving wel door dat zij anders was dan andere kinderen en jongvolwassenen. Haar omgeving vond dat zij zich te vaak aanstelde. Dat ze een 'srama queen' was. Pas na haar dertigste kreeg Gibbs te horen dat ze de diagnose autisme had. Dat verklaarde veel van haar vroegere gedrag en karakter. 
 
Mei 2023
 
15/05/2023
 
 
Wanneer ik voor een paar dagen in Nederland ben, verblijf ik normaal gesproken in mijn geboortestad Rotterdam. Net nu ik in de week van maandag 8 mei mijn Antwerpse kot voor een week uit moest, omdat de liften vijf dagen buiten gebruik waren, was een verblijf in Rotterdam onmogelijk. Alle hotels zaten tjokvol. Ik week daarom uit naar de hofstad, Den Haag.  
 
02/05/2023
 
Tijdens de afgelopen verkiezingen voor de Provinciale Staten en Waterschappen konden kiezers met een beperking hun ervaringen weer melden bij het Meldpunt onbeperkt stemmen van Ieder(in). In totaal lieten 123 stemmers met een beperking hun ervaring achter.
 
 
April 2023
 
20/04/2023
 
Afbeelding invoegen
 
Reizigers met een beperking ondervinden nog steeds te veel problemen wanneer ze met een luchtvaartmaatschappij vliegen. Het European Disability Forum vraagt daarom aan de Europese Commissie de rechten van deze reizigers te herzien, zodat luchtvaartmaatschappijen daadwerkelijk adequate service moeten bieden.
 
19/04/2023
 
In de Roemeense hoofdstad Boekarest heeft Roemeense Post een postkantoor geopend dat volledig aangepast is voor blinden en slechtzienden. Zij kunnen daar hun post- en bankzaken nu helemaal zelfstandig regelen.
 
11/04/2023
 
Afbeelding invoegen
 
Vandaag vernam ik het trieste bericht dat Jan Troost twee weken geleden gediagnosticeerd is met agressieve slokdarmkanker. Omdat deze is uitgezaaid naar zijn longen, is genezing niet meer mogelijk.
 
Maart 2023
 
28/03/2023
 
Wetenschappers van King's College in Londen concluderen na onderzoek dat mensen met mentale problemen zoals depressie, bipolaire stoornis of angststoornissen fysiek sneller verouderen dan zou moeten gezien hun eigenlijke leeftijd. Het verschil bedraagt bijvoorbeeld bij een bipolaire stoornis zo'n twee jaar. 
 
21/03/2023
 
De Duitse versie van het kinderprogramma Sesamstraat krijgt vanaf de herfst 2023 een nieuwe bewoonster, Elin. Elin is een pop die een meisje van zeven jaar oud in een rolstoel representeert. Elin is geïnteresseerd in cijfers en techniek. Verder is ze soms ongeduldig wanneer dingen niet helemaal gaan zoals ze die in gedachten heeft.
 
17/03/2023
 
In de Verenigde Staten zijn oogdruppels van de merken EzriCare Artificial Tears en Delsam Pharma's Artificial Tears vorige maand van de markt gehaald op aandrang van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Die hadden van 68 gebruikers klachten ontvangen over de producten.
 
13/03/2023
 
Afbeelding invoegen
 
Beste Mark Rutte, aan de vooravond van de Provinciale Statenverkiezingen moet mij als Nederlands staatsburger het nodige van het hart. De VVD-slogan voor deze verkiezingen luidt ‘Doen wat nodig !s’. Wat nodig is in Nederland is meer flexibiliteit in de wet- en regelgeving. Maar dat doe je nou net niet. Ik geef een paar persoonlijke voorbeelden, maar weet zeker dat vele andere Nederlanders met legio andere voorbeelden kunnen komen. Nederlanders met en zonder beperking.
 
06/03/2023
 
Belangenorganisaties Bartiméus Fonds en Oogvereniging Nederland zeggen in een artikel op Nu.nl zich zorgen te maken over de gevolgen van de langdurige ov-stakingen in Nederland voor de blinden en slechtzienden. Vooral de geplande staking op woensdag 15 maart valt slecht bij de organisaties. Dan vinden immers de Provinciale Statenverkiezingen plaats.
 
Februari 2023
 
16/02/2023
 
MS, Multiple Sclerose, gaat veelal gepaard met pijnlijke ontstekingen van spieren en gewrichten. Neurowetenschappers van Virginia University denken de veroorzaker van die ontstekingen te hebben gevonden
 
09/02/2023
 
In Indonesië is sekswerk een taboe onderwerp, laat staan sekswerk met als doelgroep mensen met beperking. Tijdens een fellowship in Nederland raakte de Indonesische fotograaf Hendra Eka geïntrigeerd door sekswerkers die mensen met een beperking seksualiteit/intimiteit bieden. Hij benaderde sekswerker Lisette Mepschen of hij haar een tijdje mocht volgen in haar werk. Zij en haar klanten toonden geen bezwaar. Resultaat is een uitgebreide fotoreportage op de site van de Volkskrant.
 
02/02/2023
 
In 2025 moeten verschillende diensten en producten die ondernemers leveren geschikt zijn voor mensen met een beperking. Dat stelt de European Disability Act die de komende twee jaar in Nederland wordt geïmplementeerd. Nederlandse ondernemers, zowel het midden- en kleinbedrijf (KMO's voor de Vlaamse lezers) als de grote ondernemingen, moeten dus aan de bak om dat tijdig te realiseren. Daarom hielden werkgeversorganisaties MKB Nederland en VNO-NCW op vrijdag 27 januari een ronde tafel conferentie over dit onderwerp. 
 
Januari 2023
 
24/01/2023
 
Afbeelding invoegen
 
Belgische treinreizigers die behoefte hebben aan reisassistentie kunnen deze vanaf nu ook aanvragen met een speciale app. De app werkt snel en je hoeft je gegevens maar één keer in te geven.
 
16/01/2023
 
Afbeelding invoegen
 
In een opiniestuk in het NRC van woensdag 11 januari pleiten publiciste Linda Duits en medeoprichter van Stichting Tiresias Joke Storm voor het in de wet regelen van recht op sekszorg voor mensen met een beperking. Toen ik het las, moest ik gelijk aan mijn eerste boek denken. Dat handelt deels over seksualiteit bij mensen met een fysieke beperking en/of chronische ziekte (foto).
 
05/01/2023
 
Voor wie het woensdagavond 4 januari heeft gemist: onder andere Sven Appels uit Herentals (46) vertelde op Een in het programma Durf te vragen aan Siska Schoeters over hoe zijn leven met autisme eruit ziet. Heel gestructureerd, zo blijkt. En hij is een kei in het oplossen van rubikskubussen