Alle nieuwsberichten van 2022

Nieuwsbericht gemist in een bepaalde maand? Geen paniek! In dit nieuwsarchief vind je alle gepubliceerde nieuwsberichten in 2022 per maand terug.
 
December 2022
 
15/12/2022
 
Wie mij een beetje heeft gevolgd dit jaar weet dat ik heftige gebeurtenissen heb meegemaakt die veel van mijn tijd en energie hebben gekost. Ik zal ze niet herhalen op deze plek. Ik dacht het jaar rustig te eindigen met nog een of twee nieuwsberichten tot aan de kerst, maar ook dat plan moet ik wijzigen. Maandag 19 december vertrek ik weer naar Rotterdam. Voor een niet vooraf geplande trip. Om er met de kerst nog eens terug te keren voor een wel vooraf geplande trip. Een goede reden om, wat de nieuwsvoorziening op deze site betreft, nu al opnieuw op de pauzeknop te drukken.
 
09/12/2022
 
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat trekt meer geld uit om het Nederlandse ov toegankelijker te maken. Het verdubbelt het beschikbare budget dat voor deze regeerperiode was gereserveerd van 10 miljoen euro naar 20 miljoen euro. Dat meldt koepelorganisatie Ieder(in) die samen met andere belanghebbenden flink had gelobbyd voor meer ambitie.
 
06/12/2022
 
Ben je op zoek naar een wandelstok en hecht je daarbij aan een mooi en esthetisch ontwerp? Dan moet je op zaterdag 10 of zondag 11 december eens langsgaan in het atelier van Ira Van de Vondel in het Antwerpse district Hoboken.
 
02/12/2022
 
 
Afbeelding invoegen
 
Iedere dag is het wel de Internationale Dag van of voor iets. Sinds 1992 is 3 december standaard de Internationale Dag van Mensen met een Beperking (afgekort IDPWD in het Engels). Dit jaar ligt de focus op inclusieve ontwikkelingen inzake werk. En dat is niet zonder reden.
 
November 2022
 
30/11/2022
 
Alzheimer ontstaat door klontering van het eiwit Beta-amyloid in de hersenen. Door die klontering kunnen hersencellen moeilijker met elkaar communiceren. Die moeilijkere communicatie verstoort de werking van het brein waardoor de bekende symptomen optreden, zoals vergeetachtigheid en zich vergissen met tijd en plaats (er zijn er nog meer). Vandaag verschenen in de internationale pers twee berichten die hoop geven op een vroegtijdige opsporing van Alzheimer en het op zijn minst vertragen van de ziekte.
 
22/11/2022
 
Mensen met een autismespectrumstoornis verwerken informatie anders in hun hersenen. Maar hoe dat precies in zijn werk gaat en wat de oorzaak daarvan is, is onbekend. Een nieuwe studie, gepubliceerd in Molecular Psychiatry, lijkt een stukje van de puzzel te hebben opgelost. Een mutatie in het Neurologin-3 gen, dat bekendstaat als een gen dat autisme bij mensen veroorzaakt, zorgt voor een overprikkeld brein
 
14/11/2022 
 
Afbeelding invoegen
 
Wandelen in het centrum van Antwerpen is in de 16 1/2 jaar dat ik er nu woon altijd al een beproeving geweest. Ik kan me niet herinneren dat er geen jaar was waar ergens wel een bouwwerf was opgetrokken. Neem daarbij de immer slechte staat van de meeste trottoirs en je hebt al een ideale uitgangspositie voor een survivaltocht. November 2022 spant echter de kroon. Een verslag in tekst en foto's.
 
03/11/2022
 
Afbeelding invoegen
 
Dinsdag 1 november heeft de Tweede Kamer een door Lucille Werner (CDA) ingediende motie aangenomen waarin zij vraagt om een nationale strategie om de achterstand en uitsluiting van mensen met een beperking op te heffen. Werner diende de motie in de laatste week van oktober in met steun van Mo Mohandis (PvdA) en Lisa Westerveld (GroenLinks).
 
Oktober 2022
 
18/10/2022
 
Het Nederlandse tijdschrift Runner's World heeft deze maand een cover die zowel in normale tekst als in braille valt te lezen. De letters op de cover en in het tijdschrift zijn ook anders dan normaal. Het lettertype is speciaal ontwikkeld voor slechtzienden. Ten slotte is het magazine ook ingesproken en dus als audio te beluisteren.
 
05/10/2022
 
België is de EU-lidstaat met de meeste kinderen in het buitengewoon onderwijs. Dat komt vooral door een sterke toename van kleuters met een verstandelijke beperking en kleuters met een autismespectrumstoornis. Dat bericht de VRT vandaag.
 
03/10/2022
 
Vandaag is in Nederland de Week van de Toegankelijkheid afgetrapt, een initiatief van Ieder(in). Gedurende de hele week en in vele Nederlandse steden en gemeenten vinden evenementen plaats die aandacht vragen voor de toegankelijkheid van personen met beperking in de samenleving. De nadruk ligt dit jaar vooral op sociale toegankelijkheid.
 
September 2022
 
13/09/2022
 
Drie van de vier kinderen van het Canadese koppel Edith Lemay en Sebastien Pelletier hebben de zeldzame genetische aandoening retinits pigmentosa. Deze zorgt er na verloop van tijd voor dat zij hun gezichtsvermogen verliezen. De ouders besloten een jaar vrijaf te nemen en met hun kinderen op wereldreis te gaan, zodat ze nu nog zoveel mogelijk van de wereld kunnen zien.
 
Augustus 2022
 
16/08/2022
 
Afbeelding invoegen
 
Over drie weken bevind ik mij hopelijk in Athene. Het is de een na laatste stad die ik aandoe op mijn lange reis langs alle EU-lidstaten om er mensen met een beperking te interviewen over hun leven in het betreffende land. Interviews die letterlijk tijdloos lijken te zijn.
 
09/08/2022
 
In New York is een geval van polio geconstateerd bij een man die niet was gevaccineerd. Hij raakte verlamd. Wetenschappers onderzoeken nu of er een link is tussen dit polio geval en sporen van polio in afvalwater in Londen en Jeruzalem.
 
01/08/2022
 
Mag het leven van de 12-jarige Archie Battersbee worden beëindigd? Daarover buigt het Britse Hof van Beroep zich vanochtend in een spoedprocedure die is aangevraagd door het VN Comité voor de Rechten van Personen met Beperking dat zich met de zaak is gaan bezighouden. 
 
Juli 2022
 
20/07/2022
 
Koepelorganisatie Ieder(in) meldt dat de vervoerders en de overheid na de zomer hun handtekening zetten onder het Bestuursakkoord Toegankelijkheid OV. In dit akkoord staan afspraken om het ov beter toegankelijk te maken. In 2040 moet het Nederlandse ov 100% toegankelijk zijn volgens het akkoord.
 
08/07/2022
 
MKB Nederland meldt dat het Nederlandse bedrijfsleven ook in 2021 voldeed aan de doelstellingen van de zogenaamde Banenafspraak waarin overheid en bedrijfsleven beloven voldoende banen te creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dit staat in een brief die minister van Participatie Carola Schouten gisteren (donderdag 07/07) aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.
 
06/07/2022
 
Dinsdag 5 juli kwamen de bevoegde ministers en staatssecretarissen voor personen met een beperking bijeen in de interministeriële subgroep Handicap. Zij keurden een werkprogramma goed dat tot 2024 loopt.
 
Juni 2022
 
23/06/2022
 
Sinds precies één jaar dienen alle apps van de Nederlandse overheid een toegankelijkheidsverklaring te hebben. Die verklaring geeft aan in hoeverre een app geschikt is voor mensen met een beperking. Stichting Appt heeft nu onderzocht hoe het staat met de toegankelijkheidsverklaringen. Bedroevend, is de conclusie.
 
 17/06/2022
 
Federico Carboni raakte 12 jaar geleden volledig verlamd na een verkeersongeluk met zijn vrachtwagen. Gisteren maakte mij met medische assistentie zelf een einde aan zijn leven. Daarmee is hij de eerste Italiaan die op deze manier zijn leven op een juridisch toegestane manier beëindigde.
 
10/06/2022
 
Op voorstel van federaal parlementslid Nahima Lanjri heeft het federaal parlement gisteren unaniem een resolutie aangenomen die de federale regering vraagt de bekendheid van de European Disability Card onder Belgen met een beperking te vergroten.
 
01/06/2022
 
De introductie van de EU Disability Card in de gehele EU, voorzien eind 2023, is één van de kernelementen van de Strategy for the Rights of Persons with Disabilities 2021-2030 die EU-Commissaris voor Gelijkheid Helena Dalli vorig jaar maart presenteerde. Hoe zit het met die kaart, zo'n anderhalf jaar voor invoering? Het European Disability Forum (EDF) heeft de zaken op een rijtje gezet.
 
Mei 2022
 
Geen nieuwsservice door privéomstandigheden. 
 
April 2022
 
14/04/2022
 
Al decennialang proberen wetenschappers uit te vinden wat de oorzaak is van multiple sclerosis (MS). Een onderzoek door de Amerikaanse Harvard University in miljoenen bloedmonsters van Amerikaanse militairen lijkt nu de veroorzaker te kunnen benoemen: het Epstein-Barrvirus.  
 
11/04/2022 
 

Het is vandaag Internationale Parkinsondag. In Nederland zijn er ongeveer 50.000 mensen met de ziekte van Parkinson, in België zo'n 40.000. De Vlaamse Ilse Verheyen gaat ondanks haar ziekte eind mei iets heel bijzonders ondernemen: een zesdaagse trektocht boven de poolcirkel. Bekijk eerst de bovenstaande video die uitlegt hoe Parkinson ontstaat, wat de symptomen zijn en wat er al tegen te doen valt.

06/04/2022
 
Wanneer wetenschappers onderzoek willen doen naar ziekten bij mensen waarvoor proefdieren zoals muizen niet geschikt blijken, kunnen ze tegenwoordig organoïden kweken. Dit zijn verkleinde en versimpelde versies van organen. Organoïden van de hersenen zijn nu gebruikt in een Europees onderzoek naar autismespectrumstoornis die ontstaat door een verandering in het gen CDH8.  
 
Maart 2022
 
22/03/2022
 
Afbeelding invoegen
 
Passagiers met een beperking die zich gediscrimineerd voelen tijdens een vlucht of (bus-/trein-)rit in de EU kunnen deze incidenten nu melden bij het European Disability Forum dat de klachten gaat verzamelen in een database. De database wordt op vrijdag 8 april wereldkundig gemaakt, maar je kunt er nu al in terecht.
 
15/03/2022
 
Het Autism Research Centre van de Universiteit van Cambridge heeft onderzoek gedaan naar hoe de rechtspraak verloopt bij verdachten van een misdrijf die een autismespectrumstoornis hebben. De uitkomsten zijn niet bemoedigend.
 
07/03/2022
 
Afbeelding invoegen
 
In Oekraïne leven minstens 2,7 miljoen mensen met een beperking. Zij lopen door hun beperktere mobiliteit extra gevaar in de huidige oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Ieder(in) en het European Disability Forum (EDF) doen dan ook een oproep aan regeringen om bij de strijdende partijen te pleiten voor respectering van artikel 11 van het VN-verdrag inzake de Rechten van Personen met Beperking.
 
Februari 2022
 
11/02/2022
 
Afbeelding invoegen
 
Na een schrijfproces dat jaren in beslag heeft genomen, is mijn autobiografie nu uit! Ik vertel daarin het verhaal over mijn leven tot nu toe. En dan met name over de jaren dat ik met een fysieke beperking rondloop. 
 
08/02/2022
 
Glaucoom is een oogziekte waarbij zenuwvezels van de oogzenuw verloren gaan. Als niet tijdig wordt ingegrepen, leidt dit tot blindheid. Wereldwijd hadden 80 miljoen mensen glaucoom in 2020. Canadese onderzoekers zeggen nu te hebben ontdekt hoe glaucoom ontstaat.
 
Januari 2022
 
24/01/2022
 
Alzheimer treft steeds meer mensen wereldwijd. Alhoewel wetenschappers een goed beeld hebben van hoe de cognitieve stoornis ontstaat, lukt het ze tot op heden niet een passende remedie daartegen te ontwikkelen. 'We zitten op het verkeerde spoor', zegt Anne Robinson, Hoofd chemische engineering van Carnegie Mellon (foto). 
 
18/01/2022
 
De ziekte van Parkinson kenmerkt zich door het afsterven van neuronen in een klein gedeelte van de hersenstam, genaamd 'de zwarte materie'. Maar waardoor sterven die neuronen nu af? Onderzoekers van de UCLouvain (Katholieke Universiteit in Louvain-la-Neuve) hebben het gen ontdekt dat daar een rol in speelt. Een gen dat al heel lang bekend is: PARK7.
 
11/01/2022
 
Eind 2020 hield de NS een onderzoek onder dove en slechthorende treinreizigers over hoe zij hun contact met de klantenservice ervaarden en hoe dat beter zou kunnen. Aan de hand van de uitkomsten van dat onderzoek heeft NS nu verbeteringen doorgevoerd, bericht Hoormij.
 
03/01/2022
 
De 16-jarige Jake Litvag uit de VS heeft autisme. Bij hem ontbreekt het MYT1L gen. Onderzoekers weten al dat dit ontbreken van het gen autisme veroorzaakt in 1 op de 10.000 à 50.000 gevallen. Het is dus een zeldzame oorzaak van autisme die wetenschappers graag verder willen onderzoeken. Dit doen zij nu dankzij bloedcellen van Jake en een forse financiële bijdrage van zijn ouders.