Alle nieuwsberichten van 2021

Nieuwsbericht gemist in een bepaalde maand? Geen paniek! In dit nieuwsarchief vind je alle gepubliceerde nieuwsberichten in 2021 per maand terug.
 
December 2021
 
20/12/2021
 
Level Level, een Rotterdamse onderneming die websites, webshops en applicaties creëert, heeft 15 grote Nederlandse webshops onderzocht op toegankelijkheid voor blinden/slechtzienden en mensen met een lichamelijke functiebeperking die geen muis kunnen bedienen. Hun conclusie: er valt nog veel te verbeteren.
 
04/12/2021
 
Luxemburg stad is verkozen tot meest toegankelijke stad binnen de EU en wint daarmee de Access City Award 2022. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt door de Europese Commissie in samenwerking met het European Disability Forum (EDF).
 
November 2021
 
16/11/2021
 
Mensen met downsyndroom krijgen op latere leeftijd vaak ook te maken met Alzheimer. Onderzoekers van Sanford Burnham Prebys Medical Discovery Institute in San Diego (Californië) hebben nu voor het eerst ontrafeld welke gelijke moleculaire processen plaatsvinden in de hersenen van zowel mensen met downsyndroom als mensen met Alzheimer. Jerold Chun (foto) leidde het onderzoek.
 
10/11/2021
 
Omroep KRO-NCRV had al enkele van haar programma's aangepast voor blinden/slechtzienden dankzij audiodescriptie. Nu worden ook enkele programma's speciaal aangepast voor doven/slechthorenden. Zo wil de omroep meer mensen met een beperking via haar media bereiken. 
 
04/11/2021
 
De Israëlische minister Karine Elharrar kon afgelopen maandag niet aanwezig zijn bij de officiële opening van de klimaatconferentie in Glasgow. De reden? Zij zit in een rolstoel en de zaal was niet rolstoeltoegankelijk. Mensen met een beperking lopen extra gevaar wanneer er zich een calamiteit voordoet die wordt veroorzaakt door klimaatverandering. De BBC somt een aantal voorbeelden op van over de wereld.
 
Oktober 2021
 
28/10/2021
 
Bij Ieder(in), de koepelorganisatie voor organisaties die zich inzetten voor mensen met een beperking en/of chronische ziekte, komen steeds meer klachten binnen over de reisassistentie van de NS. De kwaliteit en betrouwbaarheid daarvan zou volgens de leden de laatste maanden achteruit zijn gegaan. Ieder(in) heeft inmiddels aan de bel getrokken in het Landelijk Overleg Consumentenorganisaties OV.
 
18/10/2021
 
Brusselse ouders die te horen krijgen dat hun kind met autisme is gediagnosticeerd, weten vervolgens niet tot wie ze zich moeten wenden voor hulp en advies. Er zijn in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wel enkele organisaties actief op dit gebied, maar die zijn niet door de gemeente opgezet en dus vaak onbekend. Om ouders en kinderen goed te kunnen helpen, wil de gemeente Brussel nu een Maison de l'Autisme oprichten. De Vrije Universiteit Brussel is met de tweede fase van een haalbaarheidsstudie gestart.
 
07/10/2021
 
In de Strategy for the Rights of Persons with Disabilities 2021-2030 van Eurocommissaris van Gelijkheid Helena Dalli speelt de European Disability Card een belangrijke rol. Daarmee moeten mensen met beperking gemakkelijker van de ene naar de andere EU-lidstaat kunnen om er te wonen of werken met behoud van hun huidige status. Acht landen nemen momenteel deel aan een pilot hieromtrent. Het Europees Parlement heeft een resolutie aangenomen die vraagt om invoering van de European Disability Card binnen de gehele EU.
 
04/10/2021
 
In de week van 4 t/m 8 oktober staat de Week van de Toegankelijkheid in het teken van toegankelijkheid van winkels, horeca, theaters, natuurgebieden, sportaccommodaties, festivals, etc. Nu de coronamaatregelen steeds verder versoepeld worden, acht de organisatie het gepast juist de aandacht erop te leggen dat ook mensen met beperking weer ten volle mee moeten kunnen doen aan het dagelijks leven. Daarnaast staat ook de digitale toegankelijkheid centraal deze week.

September 2021
 
21/09/2021
 
Een beroerte heeft vaak effect op de motoriek. Wie na een beroerte aan het herstel van zijn hand- en armfunctie moet werken, begint daar best mee tussen 60 en 90 dagen. Dat blijkt uit een klinische proef fase 2 van de Georgetown University in de VS.
 
10/09/2021
 
Vanaf maandag 13 september kun je zes weken lang de interactieve eyepodcast-serie De Verdwijning van Iris volgen. Daarvoor moet je een speciale app op je Smartphone downloaden waarmee je zelf het verloop van het verhaal kunt beïnvloeden met je stem.
 
07/09/2021
 
Onderzoekers in Singapore zijn erin geslaagd kleine mini-breinen te kweken met stamcellen en neuronen die zich in de hersenen bevinden. Met de mini-breinen willen ze onderzoeken hoe de ziekte van Parkinson zich in de hersenen ontwikkelt en hoe dat proces kan worden afgeremd.
 
Augustus 2021
 
27/08/2021
 
De Belgische federale regering heeft een actieplan met 145 maatregelen opgesteld die de positie van Belgen met beperking moeten verbeteren. Volgens bevoegd minister Karine Lalieux (foto) zijn de maatregelen bedoeld om de samenleving zich aan hen te laten aanpassen en niet andersom.
 
24/08/2021
 
Spreken en bewegen zijn neurologisch ingewikkelde processen die bij veel mensen verkeerd lopen. Zij stotteren dan bijvoorbeeld of ontwikkelen op latere leeftijd de ziekte van Parkinson. Om te begrijpen hoe de neurologische processen inzake spreken en bewegen precies werken, blijkt het nuttig om het gevoel voor ritme bij vogels te bestuderen. Vooral dat van zebravinken (foto).
 
13/08/2021
 
Onderzoekers van de Oregon Health & Science University hebben ontdekt dat een synthetische versie van een verbindingshormoon dat in de schildklier wordt aangemaakt, sobetirome, een rol kan spelen in het terugdringen van achteruitgang van het brein. Dat zou een stap voorwaarts kunnen betekenen in de behandeling van bijvoorbeeld Alzheimer en Parkinson.
 
06/08/2021
 
Afbeelding invoegen
 
De verkiezing van de meest toegankelijke gemeente van Nederland, georganiseerd door de VNG, is halverwege. Er zijn nu twaalf halve finalisten bekend. Daar moeten uiteindelijk vijf finalisten van over blijven.
 
Juli 2021
 
16/07/2021
 
Pancho, schuilnaam voor een Mexicaanse man, raakte in 2003 verlamd na een auto-ongeluk. Sindsdien is hij fysiek niet meer in staat te spreken. De zenuwcellen (neuronen) in de hersenen die zich met spraak bezighouden, bleken echter nog wel volledig intact. Onderzoekers van de University of California hebben in dat hersengebied 128 elektroden ingebracht. Daarmee kan de man nu weer woorden en zinnen vormen die via een kabel in een gecreëerde ingang in zijn hoofd op een computerscherm verschijnen.
 
13/07/2021
 
Kinderen met leermoeilijkheden hebben vaak moeite met rekenen. Het is te abstract voor hen. De North Carolina State University ontwikkelde een vierweekse cursus voor leraren om hen een andere manier van rekenonderwijs aan kinderen met leermoeilijkheden aan te leren. Met succes. De leraren gaven na de cursus veel minder statisch, en dus begrijpelijker, les.
 
02/07/2021
 
Eind 2020 was 74% van de Nederlandse treinstations toegankelijk voor mensen met een beperking. In 2030 moet dit 100% zijn. Er is dus nog werk aan de winkel, zegt koepelorganisatie Ieder(in) op basis van het Actualisatierapport Toegankelijkheid Spoor 2021.
 
Juni 2021
 
29/06/2021

Lucie Michel is een Franse rap artieste, artiestennaam L'Originale K, en moeder van twee zonen. Malone , de jongste (9), is gezond geboren maar ontwikkelde op de leeftijd van 14 maanden een autismespectrumstoornis als gevolg van verkeerde vaccinaties en pesticiden die worden gebruikt in de wijnbouw vlak bij haar woning. Sindsdien voert Michel een strijd met de Franse overheid om goede zorg voor haar zoon en ondersteuning voor haarzelf.
 
24/06/2021
 
Zwangere vrouwen die depressief zijn lopen meer kans een kind op de wereld te zetten met een autismespectrumstoornis (ASS). Amerikaans onderzoek onder zwangeren met depressieve of andere psychische klachten toont aan dat het gebruik van antidepressiva niet de oorzaak is van dat verhoogde risico.
 
03/06/2021
 
In samenwerking met Alzheimer Nederland heeft NS de Hoofdreiscoupé ontworpen. Een realistische weergave van een treincoupé waarin mensen met dementie plaats kunnen nemen om opnieuw te ervaren hoe een treinreis ook alweer verloopt. De Hoofdreiscoupé gaat op tournee langs 12 verpleeghuizen in de 12 Nederlandse provincies. Als eerste staat die in het Reinaldahuis in Haarlem.
 
Mei 2021
 
27/05/2021
 
Afbeelding invoegen
 
De Nederlandse krant NRC is online met een experiment begonnen waarbij een spraakrobot een bepaald artikel helemaal voorleest. Van begin tot eind. Dit is onder andere bedoeld voor mensen die slechtziend of blind zijn. Mocht de hoofdredactie na een maand besluiten dat het experiment is geslaagd, zal het de service uitbreiden.
 
25/05/2021
 
Een 58-jarige blinde Fransman kan dankzij gentherapie weer gedeeltelijk zien. Wetenschappers pasten bij hem een techniek toe die bekend staat onder de naam optogenetica. Zijn zicht is nog lang niet ideaal, maar de wetenschappers die de techniek bij hem toepasten, zeggen dat deze nog maar aan het begin staat. 
 
17/05/2021
 
Afbeelding invoegen
 
Vanaf vandaag kun je stemmen voor de verkiezing van Meest Toegankelijke Gemeente, georganiseerd door de Vereniging Nederlandse Gemeenten. Alle Nederlandse gemeenten doen er automatisch aan mee en dus kan ook iedere Nederlander stemmen. Er zijn twee publieksrondes. Op 7 oktober, tijdens de Week van de Toegankelijkheid, kiest een vakjury de winnaar.
 
11/05/2021
 
De Amerikaanse ondernemer Eton Musk, bekend van de Tesla elektrische auto's, was zaterdagavond gastpresentator van het populaire Amerikaanse tv-programma Saturday Night Live. Daarin onthulde hij dat hij Asperger Syndroom heeft. Het was voor het eerst dat Musk, 49, hiermee naar buitenkwam.                                                                                                                                                                    
 
April 2021
 
26/04/2021
 
Een flink deel van de wereldbevolking heeft een beperking of chronische ziekte. Huisartsen en andere medici nemen gezondheidsklachten van zulke patiënten echter niet altijd serieus. Sterker, huisartsen en medici die zelf een beperking hebben, lopen ook tegen vooroordelen van hun collega's op.
 
21/04/2021
 
Portugal is momenteel voorzitter van de Europese Unie en organiseert in die hoedanigheid een meerdaagse videoconferentie over de European Strategy for the Rights of Persons with Disabilities 2021 - 2030 die begin maart door Eurocommissaris Helena Dalli werd gepresenteerd. De Portugese premier Antonio Costa (foto) kondigde tijdens de videoconferentie aan dat zijn land de Europese strategie in zijn nationaal plan voor inclusie van personen met beperking zal implementeren.
 
13/04/2021 
 
Muziek uitbeelden in gebarentaal gebeurt steeds vaker tijdens concerten. Maar hoe breng je het gevoel in een lied zo goed mogelijk over? Een lied dat zijn immers niet alleen woorden. Er zit ook een bepaalde stemming/emotie in. In de Verenigde Staten loopt nu een project om tien songs van zwarte vrouwelijke artiesten om te zetten in American Sign Language (ASL), daarbij zoveel mogelijk rekening houdend met het ook overbrengen van de emotionele lading.
 
09/04/2021
 
Afbeelding invoegen
 
In Nederland zijn mensen met een beperking sterk ondervertegenwoordigd in politieke functies. Slechts 0,5% van de ongeveer 12.000 volksvertegenwoordigers en bestuurders heeft een structurele functionele beperking. Daarom is het Ministerie van Binnenlandse Zaken twee pilots gestart om meer mensen met beperking een politieke functie te laten uitoefenen. De Nederlandse Vereniging voor Raadsleden voert de pilots effectief uit.
 
01/04/2021
 
Kinderen met autisme hebben moeite met het aanleren van sociaal-emotionele vaardigheden. Ze vinden het bijvoorbeeld moeilijk om emoties te herkennen. Tot nu toe proberen therapeuten hen om emoties te leren herkennen via afbeeldingen op kaartjes en foto's. Dat kan binnenkort anders. Digitaal via de app Emoface.

Maart 2021
 
18/03/2021
 
Hoewel het tellen van de stemmen nog niet is afgerond op het moment dat ik dit tik, is duidelijk dat de VVD en D66 de grote winnaars zijn van de Tweede Kamerverkiezingen zoals woensdagavond in de exitpolls voorspeld. De winst van D66 lijkt iets kleiner uit te vallen dan die voorspellingen, maar toch. Het is een mooie winst die verantwoordelijkheid schept voor Sigrid Kaag. Meer verantwoordelijkheid nog dan voor Mark Rutte. 
 
04/03/2021
 
Afbeelding invoegen
 
Eurocommissaris van Gelijkheid Helena Dalli presenteerde gisteren (woensdag) de langverwachte 'Strategy for the Rights of Persons with Disabilities 2021 - 2030'. De strategie bouwt voort op de vorige die liep van 2010 - 2020 en is onderdeel van de Europese Pijler van Sociale Rechten. 
 
02/03/2021
 
Vanaf 10 maart is het Meldpunt Onbeperkt Stemmen van het College voor de Rechten van de Mens weer bereikbaar. Mensen met een beperking die problemen ondervinden bij het uitbrengen van hun stem tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart kunnen dit melden aan het meldpunt. Het meldpunt verzamelt alle negatieve en positieve ervaringen die het ontvangt en speelt deze door aan de minister van Binnenlandse Zaken, de Kiesraad en de gemeenten.  
Februari 2021
 
12/02/2021
 
De onderwijsorganisatie van de VN, Unesco, heeft onderzoek gedaan naar de gevolgen van de coronapandemie op het onderwijs aan kinderen uit minderheidsgroepen op de Balkan en in Centraal-Europa. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om kinderen met een beperking en Roma. Het onderzoek toont aan dat hun onderwijssituatie is verslechterd.
 
02/02/2021

Miljoenen mensen over de hele wereld krijgen op latere leeftijd last van maculadegeneratie. De macula lutea is de gele vlek in het netvlies waarmee men scherp ziet. De macula maakt het mogelijk om details te kunnen zien. Door het afsterven van de kegeltjes in de macula, lichtgevoelige cellen die contrast en kleuren waarnemen, neemt het scherpe zien af. Daardoor wordt bijvoorbeeld lezen of autorijden moeilijker. Onderzoeker Jayakrishna Ambati van de Universiteit van Virginia en zijn team hebben nu ontdekt dat een medicijn dat hivpatiënten gebruiken ook maculadegeneratie tegengaat.
 
Januari 2021
 
26/01/2021 
  
De coronapandemie is niet goed voor de gesteldheid van onze botten. Door het vele thuiszitten en een te late diagnose van eventuele problemen zouden veel mensen in de komende jaren problemen met bewegen kunnen krijgen. Dat stelt Jane Barratt, algemeen secretaris van de internationale federatie voor veroudering
 
12/01/2021
 
Ouderen en mensen die slecht ter been zijn, lopen een groot risico binnenshuis te vallen. Wanneer ze alleen wonen en de val zodanig ernstig is dat de zelf niemand kunnen alarmeren, is er een probleem. De Antwerpse firma Nobi ontwikkelt momenteel een lamp die de val van een oudere kan detecteren en vervolgens via een app de familie waarschuwt.