Nieuws


De terugreis - dinsdag 16 januari 2024


Verhuis van huisraad in Berlijn, ergens tussen 1908-1919, Library of Congress
Wikimedia Commons, vrij van rechten
 
In mijn eerste blog van dit jaar wil ik het niet hebben over reizen naar andere landen om daar te peilen hoe het is gesteld voor mensen met een beperking. Zo’n reis gaat dit jaar normaal gesproken wel weer plaatsvinden. Maar eerst moet ik werken aan een andere belangrijke reis: mijn terugreis naar Nederland. Daarvoor roep ik de hulp in van iedereen die dit leest.

Wanneer je het leven als een persoonlijke reis beschouwt, kun je stellen dat ik tijdens die reis al bijna 18 jaar in Antwerpen verblijf. Dat is een redelijk aantal jaren te lang. Er gebeurt niets meer dat mijn verblijf hier rechtvaardigt en ik zie dat ook niet alsnog gebeuren. Ik zou door kunnen reizen naar een ander land. Mijn hoofd zegt mij echter dat ik gezien mijn leeftijd, mijn handicap en mijn financiële vooruitzichten daar niet meer aan moet beginnen. Dan blijft slechts één reis over, de terugreis naar Nederland.

Wie doorbreekt voor mij vicieuze cirkel?
 
Wie mij volgt op de sociale media weet dat ik al vele jaren bezig ben die terugreis aan te vangen. Vertrekken naar Antwerpen ging heel eenvoudig. Terugkeren naar Nederland blijkt een regelrechte crime. Hoe vind je een geschikte woning zonder vast inkomen? Een geschikte job of voldoende freelance opdrachten? Diverse pogingen eindigden allemaal in schoonheid. Bureaucratie en rigide regelgeving zitten mij dwars. In mijn eentje en volgens de regeltjes geraak ik er niet. Wie reikt mij de oplossing om uit deze vicieuze cirkel te geraken?

Eerst en vooral heb ik nood aan een woonadres. Het liefst vestig ik mij in de Randstad. Rotterdam, Den Haag. Een kleinere gemeente is ook goed. Belangrijk is dat er goede openbaar vervoer voorzieningen zijn en dat je geen kilometer of meer naar een supermarkt hoeft te lopen. Het appartement/de studio zelf moet voldoende toegankelijk zijn. Benedenwoning of hogere verdieping met lift. Aanwezigheid douche (geen bad of douche in bad). Geen buitengalerij (hoogtevrees dat doorwerkt op mijn motoriek). Noord-Brabant lijkt mij een prima alternatief voor de Randstad. Breda, Tilburg. Zelfde voorwaarden.

Sociale huurwoningen liggen buiten mijn bereik (wachtlijsten). Private sector of tijdelijke huisvesting blijft dan over. Wie kent een verhuurder die een onroerend goed vrij heeft? Ik kan minimaal een jaar lang een huur tot plus minus 1.250 euro/maand betalen (bewijs overleg ik hem/haar gaarne onder vier ogen).

Wie kan een goede werknemer gebruiken?

Ik ga in Nederland niet op mijn krent zitten tot aan mijn pensioenleeftijd. Ik wil werken. Vast, freelance. Het is makkelijker gezegd dan gerealiseerd. Daarom zal ik allereerst een wajong-uitkering moeten regelen. Daar heb ik recht op en je kunt nu eenmaal niet van de wind leven, ondanks geld achter de hand. Vanuit mijn entree bij het UWV is het wel de bedoeling mij zo snel mogelijk te melden voor jobs in het doelgroepenregister, speciaal voor mensen met een beperking. Daarvoor is het noodzakelijk dat je in Nederland woonachtig bent en bij het UWV staat ingeschreven. Daarnaast zal ik ook zelf op banenjacht blijven gaan voor reguliere banen.

Mijn werkervaring, vaardigheden en competenties liggen op het vlak van journalistiek, redactie en communicatie (zie mijn andere site voor talloze voorbeelden op dit vlak). Ik heb er geen moeite mee om iets totaal anders te gaan doen. Bijvoorbeeld administratie of planning. Daar heb ik weinig tot geen ervaring in, maar ik ben gemotiveerd en leer snel. Weet jij een werkgever in de Randstad of Noord-Brabant die staat te springen om een werknemer? Of ben jij zo’n werkgever? Laat het weten. Ik kan bij wijze van spreken vandaag al aan de slag, ook al zit ik nog in Antwerpen. Daar pas ik wel een mouw aan.

Oproep aan iedereen die dit leest: geef het door aan alle relevante personen in jouw netwerk. Werkgevers, makelaars, particuliere verhuurders. Hoe intenser de tam tam klinkt hoe beter. Ik wil zo snel als mogelijk een nieuw hoofdstuk van mijn levensreis beginnen. Liever al vorige week dan morgen.  
 
Reacties/tips kun je in het reactieformulier hieronder kwijt of mail mij op info@johanschrijft.be

   

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht geplaatst.


Reageren:

Anti-spam 11 + zeven = (antwoord in cijfers invullen!)


Terug naar de vorige pagina >