Nieuws


Johan aan het woord 22 - zondag 19 januari 2025

19/01/2025
 
Uitsluitende woningmarkt en nog meer Vlaanderen boven
 
Een deel van het woongedeelte in mijn loft. Voorlopig heb ik nog een dak boven mijn hoofd ...
 
Wat heb ik deze week te melden over mijn werk? Ik heb mijn eerste complimentje gekregen. Ik ben afgelopen week gestart met het redigeren van een hele lap teksten die begin februari online moeten. Controleren op spelling, grammatica, logica, werkende links. De helft daarvan is al doorgezonden naar de persoon die deze wijzigingen in het systeem doorvoert.
 
Hij was zeer te spreken over mijn redactiewerk. 'Detaillistisch en voegt echt iets toe.' Daar kan ik weer even mee vooruit. Als men zo tevreden blijft, zit een vast contract na juli er hopelijk wel in. Dat zou een mooi stukje bestaanszekerheid betekenen. Maar ja, wat heb je aan financiƫle bestaanszekerheid als je daarmee geen dak boven je hoofd kunt verwezenlijken?
 
Woningaanbod in vrije sector niet te betalen
 
Ik kom nog eens terug op mijn constatering dat ik in de vrije sector niets te zoeken heb wat huurwoningen betreft. Wellicht dat sommigen onder jullie denken dat ik overdrijf of niet genoeg moeite doe om in die richting te zoeken. Ook als je dat niet denkt, is het altijd leerzaam om het artikel te lezen dat afgelopen week op Nu.nl stond.
 
Ik citeer hieronder twee alinea's die perfect mijn constatering illustreren. Bedenk dat zelfs als de huurprijs 'maar' 1.000 euro bedraagt, ik dan nog steeds niet in aanmerking kom voor zo'n woning. Ik verdien echt niet drie keer zo'n huurprijs. Meer woorden maak ik er niet aan vuil. De uitgangssituatie lijkt mij glashelder.

'Voor een gemiddeld huurpand in de vrije sector betaalde je afgelopen kwartaal gemiddeld 1.730 euro per maand. Dat is bijna 8 procent meer dan een jaar eerder, meldt verhuurplatform Pararius.

'Het platform voegt eraan toe dat veel verhuurders eisen dat je bruto minimaal drie keer de maandprijs verdient. Dit betekent dat je voor een gemiddeld huurhuis bijna 5.200 euro moet verdienen. Dat is ruim boven modaal.'

Overigens stond ik op het moment van schrijven op de eerste plek voor twee sociale huurwoningen in Rotterdam. Een op Zuid, een in Noord. Reageren t/m woensdag. Ik heb nog 2 1/2 maand, uiterlijk 3 maanden, om iets definitiefs te vinden. In april zal ik toch beet moeten hebben en als de wiedeweerga moeten verhuizen. Ik lig er 's nachts (nog) niet wakker van (prima bed).

Humo

Op werkdagen dat ik in Amstelveen werkzaam ben, lees ik overdag niets. Vroeg op, rond 18:30 uur pas thuis. Eten opwarmen, of soms koken, afwassen. Daarna mijn mails en het nieuws doornemen. Een beetje social media. De tv schiet er die avonden bij in, wat ik geen ramp vind. Met wat geluk lees ik dan nog wel iets voordat ik mijn bed weer opzoek. Zo heb ik afgelopen week het boek over de Weimarrepubliek uitgekregen waarin ik eind november al was begonnen. Ik had dus nieuw leesvoer nodig. Omdat ik even geen boeken meer wil aanschaffen, allemaal extra ballast om mee te verhuizen naar een toekomstige permanente woonlocatie, had ik het plan opgevat om voorlopig iedere week een tijdschrift te gaan lezen. Maar welk tijdschrift?

Ik ging vrijdagmiddag eens mijn licht opsteken bij de lokale Bruna. Elsevier? Te rechts. Quote? Tot die doelgroep behoor ik niet. HP/De Tijd? Decennia geleden ooit een keer gelezen. Weet niet wat voor redactionele koers het blad tegenwoordig vaart. Vrij Nederland? Weinig aanlokkelijk formaat, en cover. Betaal je ook nog eens meer dan 6 euro voor. Ik wilde de Bruna alweer gedesillusioneerd verlaten toen ik één (verdwaalde?) Humo zag staan.

Humo is het bekendste Vlaamse tijdschrift. Ooit stond het in beginsel te boek als een tv-gids. De tv-pagina's maken er nog steeds ruimschoots deel van uit. Maar daar kopen de lezers hem vast niet voor. Humo staat bekend om de interviews en columns en ieder jaar is er wel een rel(letje) rondom het blad. In 2024 betrof het een column van Herman Brusselmans waarin hij zich zeer onvriendelijk uitliet over Joden (oorlog in Gaza), tot aan moordneigingen toe. Daar komt binnenkort nog een rechtszaak over. Brusselmans en de redactie van Humo stellen dat je die column niet letterlijk moet nemen. De Joodse gemeenschap in Vlaanderen was en is er not amused over. Ondertussen schrijft Brusselmans iedere week rustig verder.

In 2010/2011 las ik vrijwel wekelijks de Humo. Ik schafte het blad niet aan vanwege Brusselmans. Ik was al vrij snel op hem uitgekeken. Ik las vooral de interviews (met BV'ers, maar ook met mensen die niet bekend zijn), de muziekpagina's en vooruit ook de columns van . Arnon Grunberg en Jan Mulder (Nederlandse oud-voetballer). Grunberg is er vorig jaar na het gedoe rondom Brusselmans definitief mee gestopt. Jan Mulder publiceert wel nog steeds een column in het blad, zo constateerde ik bij het doorbladeren. Ik ben inmiddels al aardig gevorderd met de interviews in deze editie. De onderwerpen varieerden sterk. Een Taiwanees in BelgiĆ« die zijn licht laat schijnen over de spanning tussen zijn geboorteland en China, onder andere. Een interview met de Australische academica Esmé Louise James die samen met haar moeder een boek schreef over kinky seks door de eeuwen heen. De oudste dildo blijkt 28.000 jaar oud te zijn. Zie voor veel meer interessante seksfeitjes hun site SexTistics. Nog te lezen onder meer een interview met N-VA kopstuk Peter De Roover.

Halverwege 2011 had ik het wel gehad met Humo op dat moment. Nu 14 jaar later denk ik dat ik de draad weer even oppak totdat ik definitief ben verhuisd. Vanaf dat moment zal ik mijn boekenvoorraad weer systematisch blijven aanvullen. De komende tijd kunnen de Humo's na lezing bij het oud papier. En ja, het toont maar weer eens aan dat ik de eeuwige Nederbelg blijf.

Copyright tekst en foto's: Johan Peters, 19/01/2025 - ...

 

 

 
 
 
 
 
 

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht geplaatst.


Reageren:

Anti-spam 11 + tien = (antwoord in cijfers invullen!)


Terug naar de vorige pagina >